Sverige i Nordkorea, Nordkorea i Sverige

Det har inte blivit av att läsa någon bok på länge. Nu i påskhelgen hade jag dock en del kvalitetstid, så jag läste Lovisa Lamms Ambassaden i paradiset: Sveriges unika relation till Nordkorea som jag fått i gåva av en bekant.

Författarinnan har en fascination för landet som hon verkar dela med många andra. Detta är dock inte främst en bok om Nordkorea, sådana finns i överflöd. Nej, detta är en bok om Sveriges speciella relation till det speciella landet. Det är förvånansvärt många trådar som vävs mellan de två länderna visar det sig.

Mellanstatliga relationer med den så väsensfrämmande nationen torde vara så nära exopolitik (politiska förbindelser med utomjordingar) man kan komma med båda fötterna på jorden. Det är dock inte bara staten Nordkorea som är märklig, så är som sagt också det svenska förhållandet till nationen. Exempelvis finns svenska officerare fortfarande stationerade i den demilitariserade zonen mellan Nord- & Sydkorea där man håller möten utan motpart eftersom Nordkorea lämnat samtalen för längesedan.

Drivkraften för de förvånansvärt livliga kontakterna är som så ofta annars främst penningen. Svenska exportföretag ser en ny och lovande marknad i Nordkorea. Svenska staten blundar för riskerna och går in och garanterar betalningarna. I slutändan blir det svenska skattebetalare som får bekosta kalaset eftersom nordkoreanerna visar sig oförmögna att betala.

Den svenska ambassadens verksamhet blir en absurd historia. Man är beskurna och har svårt att få till någon vettig verksamhet överhuvudtaget. Den nordkoreanska ambassaden i Stockholm är även den något utöver det vanliga. Ambassadtjänstemännen åker bland annat runt på mystiska irrfärder i småbyarna kring Skellefteå och blir så småningom tvungna att bekosta ambassadens verksamhet genom smuggling eftersom den nordkoreanska staten har svårt att få pengarna att räcka till.

Men det är inte bara staters och företags ageranden som avhandlas i boken. Lamm tar också upp individer som flyktingen Kim, en av få nordkoreaner i Sverige. Hon berättar också om de två svenska prostituerade som rekryterades till Nordkorea, även om hon aldrig lyckas få till stånd en intervju med någon av dem. Några episoder är lite lustiga. Svenskarna som är där för att jobba med ett gruvprojekt hamnar till exempel i konflikt med sina värdar efter att envisats med att julpynta rummet tillägnat den store ledaren där bara hans porträtt och skrifter ska finnas.

Tempot är högt och Lamm hoppar ständigt mellan de olika förloppen och individerna, som i en Jan Guillou-roman där flera handlingar flätas in i varandra. Det fungerar bra och boken är slut innan man hunnit öppna den.

Media: DN1, DN2, SvD.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Politik, Nordkorea, Utrikesdepartementet, Utrikespolitik, Exopolitik, Prostitution, Kim Il Sung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *